Heb je geen zin om te sporten na je werk? Wellicht is een dopamine tekort bij jou de oorzaak!
Sommige mensen zijn heel doelgericht en ondernemen ook actie om die doelen te bereiken. Deze mensen scoren hoog op dopamine. Ze maken er voldoende van aan en de afgifte ervan verloopt goed.
Tijdens mijn coaching sessies kom ik juist ook veel (jonge) werknemers tegen die niet zo goed weten wat ze willen. Ze hebben moeite met opstaan in de ochtend en hebben een hekel aan bewegen na een werkdag.
Deze mensen hebben vaak een dopamine tekort.
In deze blog leg ik je kort uit wat dopamine met je brein en dus je gedrag doet. Ook geef ik je een aantal symptomen van een dopamine tekort zodat je bij jezelf kunt nagaan hoe het met jouw dopamine level is.
Natuurlijk eindig ik met een paar concrete tips om je dopamine aanmaak en afgifte te verbeteren.
Wat is dopamine eigenlijk?
Dopamine is een neurotransmitter, dat wil zeggen een chemische stof die van nature in de hersenen wordt geproduceerd en die betrokken is bij verschillende functies in het lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij de belonings- en motivatieprocessen in de hersenen.
Neurotransmitters zijn soort postbodes die verschillende boodschappen naar je brein brengen.
Dopamine wordt vaak geassocieerd met gevoelens van plezier en geluk, maar het is eigenlijk meer betrokken bij de anticipatie op beloning dan bij de beloning zelf.
Wat doet dopamine met je gedrag?
Dopamine wordt vaak vrijgegeven bij de associatie met het ervaren van plezier en beloning. Wanneer jij iets lekkers eet of je denkt aan die ene geweldige vakantie, dan wordt er dopamine vrijgegeven.
Dit motiveert jou om vervolgens vaker deze dingen te doen, ongeacht of ze goed voor je zijn of niet.
Dit zie je ook terug bij mensen met verslavingen.
Meeste verslavingen zijn niet gezond voor ons (drugs, alcohol, gokken of je telefoon) maar ze geven je wel een fijn gevoel. Bij gebruik ervan wordt dan ook dopamine aangemaakt. Je brein onthoudt dat en motiveert jou om vaker dat fijne gevoel te ervaren waardoor je steeds vaker grijpt naar datgene waar je aan verslaafd bent.
Tegenwoordig is het gebruik van onze mobiele telefoon een grote trigger van dopamine afgifte.
Dopamine wordt ook vrijgegeven wanneer we nieuwe dingen ervaren of leren. Het helpt ons om gemotiveerd te blijven om nieuwe informatie te verkennen en te verwerken.
Dopamine zorgt er dus voor dat jij gemotiveerd bent en blijft om actie te ondernemen. Dit kan letterlijk meer bewegen zijn omdat het je een fijn gevoel geeft of stappen zetten om van baan te wisselen omdat je je doelen wil behalen die jou een fijn gevoel geven.
Hoe weet je of je er een tekort aan hebt?
Een aantal symptomen van een dopamine tekort zijn:
- Behoefte een stimulerende middelen zoals koffie, suikers, alcohol of drugs.
- Aankomen zonder een duidelijke oorzaak.
- Gevoel van traagheid (fysiek en mentaal).
- Moeite met opstaan in de ochtend.
- Slecht initiatief kunnen nemen.
- Laag libido.
Wat zijn nu de 4 praktische tips voor je?
- Dopamine wordt aangemaakt in je darmen, dus is een gezond darmflora essentieel. Denk hierbij aan het eten van voldoende vezels, mineralen en omega 3- vetzuren.
- Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan tyrosine, een aminozuur dat nodig is voor de productie van dopamine. Voorbeelden zijn zuivelproducten, vlees, gevogelte, vis, tofu, sesamzaad en bonen.
- Zorg dat je dagelijks beweegt omdat regelmatige lichaamsbeweging de dopamine-niveaus in de hersenen kan verhogen.
- Slaap voldoende en verhoog je slaapkwaliteit want slaap is essentieel voor het behoud van een gezonde hersenfunctie, inclusief de dopamine-niveaus.
Tijdens de 1-op-1 coaching test ik de vier belangrijkste neurotransmitters waaronder dopamine om persoonlijk advies te kunnen geven. Heb je hier interesse in? Stuur mij een mail naar hello@healthbyzeljka.com
Heb je vrienden of collega’s die deze informatie ook waardevol zouden vinden? Inspire yourself … maar deel dit artikel ook met hen!
Recente reacties