HOE WEET JE NU OF JE SUIKERVERSLAAFD BENT?
EN WAT ZIJN DE GEVOLGEN OP KORTE EN LANGE TERMIJN?
Als je mijn tip hebt opgevolgd dan ben je nu een paar dagen al bewust je voeding aan het “lezen”. Is het je al opgevallen dat bijna overal suiker in zit? Bijvoorbeeld veel crackers, vleeswaren, “gezonde” varianten van plantaardige melk, gerookte kip en zalm en brood. Ik heb het hier niet eens over tussendoortjes en chips.
Hoe kun je aan je eigen lichaam(en gevoel) merken of je suikerverslaafd bent? Waarom is dit zo ongezond? Is suikerverslaving een hype of is het een serieus probleem? En hoe keer ik het om? Ik kan mij voorstellen dat je met dit soort vragen zit en ik ga ze op verschillende manieren voor je beantwoorden.
Deel deze informatie met iedereen waarvan je denkt dat het hem/ haar kan helpen.
Inspire yourself!
Is dit een “hype” of is suikerverslaving een serieus probleem?
Antwoord hierop is eigenlijk heel simpel. Dit is een serieus probleem aan het worden in de voedselindustrie zoals deze nu is. Er zijn enorm veel onderzoeken die wereldwijd gedaan worden en dit ook bevestigen. Maar kijk ook eens gewoon naar de praktijk:
1. Diabetes type 2 is de meest voorkomende chronische aandoening onder volwassenen en kinderen.
2. Afgelopen jaren (50 jaar) zijn wij steeds meer suikers gaan eten.
3. Aantal mensen met psychische klachten stijgt elk jaar weer.
4. Overgewicht en het gemak als het gaat om voeding is nog nooit zo hoog geweest.
5. Voor het eerst wordt er 100 miljard euro aan zorg uitgegeven in Nederland.
6. Supermarkten worden voller en voller met kant-en-klare voeding.
Ik kan hier nog een hele lijst aan toevoegen maar nogmaals kijk maar eens naar de mensen om je heen, je collega’s, familie en vrienden. Hoeveel van hen hebben overgewicht, hoofdpijn, zijn vermoeid of een te hoge bloeddruk? Dit zijn allemaal gevolgen van o.a. teveel suikers.
Wat zijn de eerste symptomen van suikerverslaving?
Suikerverslaving wordt door de experts insulineresistentie genoemd. Die term mag je natuurlijk wel vergeten maar het is belangrijk om te snappen wat er nu met suiker in je lijf gebeurt. Ik heb dit in Jip en Janneke taal uitgelegd in een kort filmpje. Bekijk het eerst even voordat je verder gaat.
1. Als je het filmpje hebt gezien dan begrijp je dan onverklaarbare en regelmatige vermoeidheidsklachten een duidelijke aanwijzing zijn dat er niet genoeg suiker (glucose) naar je cellen gaat omdat je suikerverslaafd bent.
2. Heb jij na het eten van een maaltijd enorme trek in iets zoets? Moet je om de twee/ drie uur iets eten? Ook dat is een duidelijk signaal dat je suikerspiegel niet in balans is en te veel suiker in je bloedbaan blijft.
3. Eet je redelijk gezond, beweeg je genoeg maar je valt toch niet af? Dan kan het zijn dat er te veel aan glucose (door je suikerverslaving) omgezet wordt in vet. Dit zie je vooral rondom je buik.
4. Heb je veel dorst? Dat is een veelvoorkomend symptoom bij suikerverslaving.
5. Voel je je prikkelbaar, down of juist snel geïrriteerd? Dat komt omdat je suikerverslaving bepaalde hormomen verstoort. Wat suiker specifiek met je gedrag doet, heb ik in dit artikel voor je opgeschreven.
Naast deze eerste symptomen kan suikerverslaving – als je er niets aan doet – zorgen voor diabetes type 2, PCOS, Candida, verstoorde vruchtbaarheid, slapeloosheid, depressies, aderverkalking en hart- en vaatziekte.
Wat kun je zelf doen om het te verminderen?
Zoals ik al eerder een paar keer schreef, je kunt er zelf heel veel aan doen.
1. Leer jezelf de gewoonte aan om de ingrediënten te lezen op de verpakkingen van je voeding.
2. Stop – met een gedegen stappenplan – met het eten van toegevoegde suikers. Bepaal hiervoor jouw eigen grenzen en regels.
3. Kies voor zoveel mogelijk onbewerkt voedsel die je oma ook at en kende.
4. Drink geen kant-en-klare smoothies, sapjes e.d. hoe gezond die misschien ook lijken. Dit zijn ware suikerbommen.
5. Eet voldoende voedingsstoffen die je een voldaan gevoel geven en de cellen voeden zoals Omega-3 vetzuren.
6. Zoek niet naar vervangende suikers, vooral niet in begin wanneer je probeert te minderen. Bekijk dit filmpje om te snappen waar suikers nu in zitten.
7. Beweeg op een nuchtere maag, slaap voldoende en vermijd stress want stress zorgt ook voor het effect van suikerverslaving.
Veel informatie maar hopelijk heb ik op deze manier de drie belangrijkste vragen voor je beantwoord; waarom het zo een groot probleem is, hoe weet je of jij er last van hebt en wat kun je zelf hieraan doen.
Voor tips en inspiratie volg mij op:
I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!
Recente reacties