4x TIPS VOOR DE WERKGEVER EN 4X VOOR DE WERKNEMER?
Laten we het hebben over het weer;-) Altijd een goed onderwerp hier in Nederland, eigenlijk overal ter wereld wel. Nee maar serieus, winterperiode kent een hoger ziekteverzuim volgens de cijfers. Een op de drie vrouwelijke managers en een op de vijf mannelijke, functioneert minder goed in de winterperiode.
Ik hoorde deze week meerdere malen van mensen om mij dat ze het zo lastig vinden om wakker te worden in de ochtend. Persoonlijk ben ik van het testen dus heb ik een tijdje getest hoeveel uur slaap ik nodig heb. Dat betekent na hoeveel uur word ik vanzelf wakker, geen wekkers dus. In de zomer en lente is dat ongeveer 7 uur. In de donkerdere maanden is dat soms wel 8,5 uur.
Hoe is dit allemaal te verklaren? In hoeverre beïnvloedt het ons werk? Wat kunnen wij er zelf aan doen en wat kan een werkgever hieraan doen? Met mijn kennis en onderzoek geef ik in dit artikel aandacht aan wat men noemt de winterdepressie en winterdip.
HOE BEÏNVLOEDT HET ONS WERK?
- Een op de tien managers erkent dat ze zich in de wintermaanden minder goed kunnen concentreren.
- Ook geven ze aan dat ze weinig initiatief tonen.
- Medewerkers zijn minder vrolijk en sneller prikkelbaar.
- Door de toenemende files en treinstoringen kijken de medewerkers tegenop om naar kantoor te gaan.
- Tot slot mensen melden zich vaker ziek in de winterperiode wat uiteraard zorgt voor hogere verzuimkosten.
Kortom, we worden er door beïnvloed.
WAT KUNNEN WIJ – WERKNEMERS – ZELF DOEN?
1. SLAAP MEER
Ons slaap- en wekritme wordt beïnvloedt door hormonen. Deze hormonen worden weer aangestuurd door o.a. licht of juist afwezigheid van licht. Vanuit de oertijd is ons lichaam gemaakt om in de wintermaanden meer te slapen. Doe dat dus ook. Slow down in de avond en beperk je verplichtingen iets meer. 30 minuten eerder naar bed gaan, kan al wonderen doen.
2. NEEM EXTRA VITAMINE D3
Aangezien er minder zonlicht is en jij waarschijnlijk overdag voornamelijk op kantoor zit, is de kans groot dat je in de wintermaanden een Vitamine D3 tekort hebt. Neem een supplement maar let wel op dat je de juiste neemt. Vermijd de Davitamons van deze tijd. Wil je weten waar je op moet letten? Ik heb er eerder een artikel over geschreven.
3. EET WARM EN GEKOOKT (VOORNAMELIJK)
Buiten is het vaak koud en nat, schrijf ik terwijl de zon vol op mijn bureau schijnt. 😉 Jouw lichaam heeft daarom extra moeite – en dus energie nodig – om koud eten te verteren. Koude smoothies, yoghurt en salades kun je de komende maanden beter zoveel mogelijk vervangen door warm en gekookt eten. Denk aan smoothies gemaakt met warme thee en gember, soep en gekookte en gegrilde groenten i.p.v. rauwe.
Zo blijft er meer energie over voor jou en je dagelijks werk.
4. BLIJF (BUITEN) BEWEGEN
Ben jij een binnensporter of geen sporter, probeer in de wintermaanden toch vaker buiten te sporten. Dat kan een wandeling zijn in je lunchpauze of hardlopen voor of na je werk. In de winter kun je prikkelbaarder en negatiever zijn, dus is het extra belangrijk om de feel good hormonen te stimuleren. Beweging en buitenlucht zijn daar de key factoren in.
EN WAT KUN JIJ ALS WERKGEVER HIERAAN DOEN?
Mensen uit laten slapen, bedden neerzetten op kantoor en warme thee serveren. Alles voor die productiviteit toch. 😉 Of je kiest een van de onderstaande punten. De organisatie kan er tenslotte ook last van hebben dus is het proberen waard lijkt mij.
1. VERPLAATS DE BOOTCAMP SESSIE NAAR DE MIDDAG
Als je bovenstaand punt vier hebt gelezen dan weet je waarom. Gaan jullie normaal gesproken pas na werktijd een bootcamp doen? Zorg dat je medewerkers meer licht zien en verplaats de sessie voor de lunch. Het is onder werktijd maar wellicht kun je daar allerlei afspraken over maken met je personeel. Je kunt het in ieder geval bespreken.
2. ZORG VOOR POMPOENSOEP, WORTELSOEP OF ZOETE AARDAPPELSOEP TIJDENS DE LUNCH
Afgelopen weken heb ik een aantal bedrijven bezocht en gemerkt dat er veel werkgevers zijn die voor een (gezonde) lunch zorgen. In de wintermaanden kun je eens kijken of je standaard soep kunt aanbieden. Deze soepen zijn voedzaam voor de darmen en onze darmen worden als ons tweede brein gezien. Met andere woorden gevoelens en gedachtes die je hebt worden aangestuurd vanuit je brein.
3. VERVANG DE SNOEPPOTTEN DOOR ONGEZOUTE AMANDELEN EN WALNOTEN
Deze is lastig met al die pepernoten en kerstkransjes, dat besef ik mij. Maar dat is alleen in december, je hebt nog 4 – 5 overige maanden om deze tip toe te passen. Amandelen en walnoten stimuleren de aanmaak van hormonen die ervoor zorgen dat we ons blij, actief en gefocust voelen. Suikers werken verslavend terwijl deze producten met gezonde vetten en mineralen je juist voeden.
4. ORGANISEER MEER BORRELS MET RODE WIJN
Hier gaat niemand nee tegen zeggen. Hou ze wel zo gezond mogelijk met niet te veel alcohol en als borrelhapjes noten, fruit, toast met gerookte vis en olijven. Sociale contacten kunnen ervoor zorgen dat endorfine aanmaak in ons lijf verhoogd wordt. Naast dat je in het donker moet opstaan, in de file hebt gestaan en weinig daglicht ziet, is het natuurlijk een mooi vooruitzicht dat je aan het einde van de dag een of twee glaasjes rode wijn met je collega’s gaat drinken. Waarom juist rode wijn? Vanwege de antioxidanten die er in zitten.
GO WITH THE WINTER FLOW
Deze tips kunnen jou en je medewerkers helpen om minder last te hebben van die winterdepressie en/ of winterdip. Wat ik je vooral wil aanraden is om je niet extreem tegen te verzetten. Ja je hebt iets minder energie, ja je kunt iets meer slapen, so what?
Doe dat wanneer mogelijk en geniet juist van de rust en het minder doen buitenshuis.
Aangezien de zon vandaag blijft schijnen, ga ik nu mijn lunchpauze buiten doorbrengen.
Practice what you preach! 🙂
Mocht je vragen hebben aan mij of hulp rondom de vitaliteit op jouw werkvloer? Behoefte hebben aan een actieve inspiratie sessie? Of wil je gewoon een kop koffie drinken en sparren over jouw gezondheid?
Ik help je graag! Stuur mij gerust een mailtje!
I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself! – Zeljka
Recente reacties