Intermittent fasting is niet voor iedereen!
Heb je mijn eerste blog over intermittent fasting (IF) gelezen? Zo niet dan zou ik dat doen want daar leg ik je uit wat het is en wat de voordelen zijn. In deel 2 geef ik je inzichten waar minder vaak over wordt gesproken, helaas.
Inzichten zoals:
- Waarom IF niet voor iedereen verstandig is?
- In welke situatie je juist wel zou moet vasten?
- Wat je het beste kunt eten als je aan IF doet? En wat niet?
Intermittent fasting kent voordelen maar niet altijd voor iedereen
Vroeger in de oertijd kende niemand deze term maar we deden het van nature allemaal. Als we wakker werden gingen er soms uren voorbij voordat we eten hadden gevonden. Vroeger hadden we ook geen zittend beroep, brachten we geen tijd door voor een scherm, hadden we minder chronische stress en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit betekent dat we ons lichaam minder lang in een stressreactie hadden “staan”. Dus was elke dag IF geen enkel probleem.
Nu is ons leven totaal anders en verkeren de meeste van ons in een continue staat van stress. Kijk je dagelijks op een scherm en zeker ’s avonds? Eet je meer dan 3 keer per dag (incl. snacks)? Eet je suikers? Drink je minder dan 2l water? Word jij wakker van de wekker? Heb je een stressvol beroep?
De meeste van ons zullen op bovenstaande vragen ‘ja” antwoorden en dat is logisch maar dat betekent ook dat we allemaal een hoger stresslevel hebben dan vroeger. Ook IF verhoogt tijdelijk je cortisol leven (het stresshormoon. Tijdelijk is juist gezond en het weer terugkomen in balans maakt je sterker en weerbaarder. Maar wanneer jij je in een van de onderstaande situatie bevindt, kom je niet geheel in balans na IF dus is het niet verstandig om aan intermittent fasting te doen.
- Wanneer je te weinig slaapt hebt (structureel).
- Dag na een work-out.
- Wanneer je ochtenden stressvol zijn. Denk aan gewekt worden door kinderen, hectische ochtendroutine voor school en werk en/of gehaast richting je werk gaan om optijd te komen.
- Wanneer je schildklier problemen hebt, borstvoeding geeft, zwanger bent of zwanger probeert te worden.
- Alle andere situaties waarin je cortisol level in je lichaam al te hoog is.
Is jouw cortisol level te hoog dan is het advies om eerst die te verlagen en dan pas IF periodiek toe te passen. Alleen dan ga je er profijt van hebben en de voordelen ervaren.
Als je wel aan intermittent fasting doet wat is dan goed om te eten?
Ben jij iemand die een vrij rustig leven heeft, in ieder geval een rustige ochtend? Ben je de laatste tijd een beetje “lui” en minder actief? Heb je belangrijke afspraken, presentaties of vergaderingen? Wil je een paar kilo op lange termijn afvallen? Dan zou ik jou IF wel aanraden. Doe het wel stapsgewijs en laat je lichaam rustig aan wennen.
Een aantal belangrijke tips als het gaat om voeding zijn:
- Zorg dat je eerste maaltijd voldoende eiwitten en gezonde vetten bevat.
- Drink geen koffie op een lege maag.
- Sla geen maaltijden over. Je eet dan drie maaltijden in een beperkte tijd.
- Snack niet tussen de maaltijden door.
- Zorg dat je 2 uur voor het slapen niets meer eet.
- Drink voldoende water
- Neem kwalitatieve supplementen (voornamelijk mineralen).
Hierin geef ik algemene adviezen en schets ik meest gangbare situaties. Iedereen is anders en daarom raad ik je aan onder begeleiding te starten met IF. Hiervoor heb je geen tientallen sessies nodig maar wel een duidelijk en persoonlijk plan zodat je ook de voordelen ervan gaat ervaren.
Heb je vrienden of collega’s die deze informatie ook waardevol zouden vinden?
Inspire yourself … maar deel dit artikel ook met hen!
Meer tips over een energieke leerkracht en mentale rust? Volg mij dan op: Instagram Facebook LinkedIn
I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself!
Recente reacties