MELK IS ZEKER NIET GOED VOOR ELK!
Vandaag is het National Milk Day In Amerika. Dat gaf mij inspiratie om een artikel te schrijven waarom melk echt niet zo gezond is voor iedereen als vaak wordt gedacht. Soja, haver en amandel varianten zijn naar mijn idee geen vervangers van koemelk.
Voordat je afhaakt met de gedachte: het is ook nooit goed, lees even verder. Het is namelijk veel simpeler en logischer dan je nu denkt. Maar eerst wat cijfers.
HOEVEEL ZUIVEL ETEN WIJ EIGENLIJK?
Om je een beeld te geven hoe groot de zuivelindustrie in Nederland is – dus hoeveel melk en kaas wij produceren, verkopen en eten/ drinken – heb ik een aantal cijfers voor je op een rijtje gezet. Just for the fun.
- 14,5 mrd. kg koemelk produceren wij in Nederland
- 1,7 mln. melkkoeien zijn er in Nederland
- 49.000 fte’s werken er in de industrie
- 355 gram per dag per persoon consumeren wij aan zuivel
- 2,7% van de melkveehouders is biologisch
- 84% van de Nederlanders koopt halfvolle melk
Zoals je ziet gaat hier veel geld en productie in om. Daarnaast wordt er een groot gedeelte geëxporteerd naar EU maar ook naar sommige Aziatische landen. Naast dat het financieel gezien gunstig is om zoveel zuivel te produceren, is het ook ingebed in Nederlandse cultuur.
Als ik tegen de mensen vertel dat melk en andere koemelkproducten niet zo gezond zijn als ze denken krijg ik standaard te horen: hoezo niet, mijn ouders/ opa en oma zijn er toch ook mee groot geworden. Dat klopt misschien ook – nou ja ze zijn sowieso groot geworden – maar de vraag is aten zij zoveel zuivel als wij nu? Dronken zij magere en halfvolle melk of was er maar een soort melk, namelijk de melk die de koe gaf?
4 REDENEN WAAROM MELK NIET ZO GEZOND IS VOOR ONS?
Voordat we verder gaan, ik heb het hier puur over volwassenen die naast melk ook nog kaas, yoghurt en andere koemelk producten eten. Baby’s en kinderen worden hier buiten gelaten.
1. WIJ KUNNEN DE MELKSUIKERS NIET VERTEREN
Melk bevat natuurlijke suikers genaamd lactose. Dit zit ook in moedermelk en geitenmelk. Baby’s krijgen moedermelk om te groeien dus is het logisch dat zij deze suikers nodig hebben en de capaciteit hebben om het te verteren.
Om lactose (dus die melksuikers) te kunnen verteren heb je een enzym nodig genaamd lactase. Nadat je bent gestopt met zuigen (dus wanneer de moeder stopt met borstvoeding) wordt er ook aanzienlijk minder lactase in ons lichaam aangemaakt. Volgens de natuur heb je dat niet meer nodig dus logische keuze.
Echter wij in Nederland blijven gewoon onze melk drinken maar hebben niet de tool (namelijk dat enzym) om het te verteren. Wat je dan o.a. kunt ervaren is: eczeem, gevoelige hoofdhuid, buikpijn, opgeblazen gevoel, hoofdpijn en diarree.
2. WIJ ZIJN NIET GEMAAKT VOOR DE HOEVEELHEID CASEÏNE IN MELK
Naast lactose bevat melk ook meerdere eiwitten waaronder caseine. Echter de hoeveelheid caseine in koemelk is 2x zo veel als in moedermelk. Dat is ook wel logisch want een kalf is minstens 2x zo groot als een pas geboren baby.
Een kalf kan die hoeveelheid goed gebruiken om te groeien maar wij mensen reageren daar niet goed op.
3. OSTEOPOROSE VERERGERT DOOR MELK
Oke dit is natuurlijk de wereld op z’n kop want we drinken toch juist melk om botontkalking (osteoporose) te voorkomen? Nee zo werk het niet, ik leg het je uit.
Ons lichaam heeft verschillende mineralen nodig zoals calcium. Calcium wordt in je lichaam alleen opgenomen samen met fosfor. Deze twee mineralen moeten in de juiste verhoudingen zijn.
De verhoudingen in het geval van calcium en fosfor is het zo dat er twee keer zoveel calcium aanwezig moet zijn dan fosfor. Koemelk bevat bijna evenveel calcium als fosfor. Dus wanneer jij melk drinkt, krijgt jouw lichaam niet twee keer zoveel calcium als fosfor binnen en ontstaat er disbalans in de mineralenhuishouding.
Je lichaam stelt alles in werking om weer in balans te komen dus gaat het ergens in je lichaam calcium onttrekken. Waar zit calcium? In je botten dus wordt er juist calcium onttrokken uit je botten en ontstaat er botontkalking.
4. ONS LICHAAM VERZUURT DOOR MELK
Dierlijke producten en zo dus ook melk zijn verzurende producten. Dit betekent dat de PH waarde van je bloed daalt. Bladgroenten bijvoorbeeld zijn alkalisch (base) en die zorgen er weer voor dat je PH waarde in je bloed stijgt.
Dit moet in balans zijn want wanneer jij verzuurd bent verlies je meer calcium via de urine. Wederom gaat je lichaam opzoek naar balans en in dit geval naar calcium. Deze vindt je lichaam in de botten en wordt er dus weer calcum uit je botten onttrokken.
WAT ZIJN DE ALTERNATIEVEN?
Vraag jezelf eerst eens af waar zoek je alternatieven voor? Is het voor de eiwitten in zuivel, voor calcium of wil je gewoon iets in je koffie doen? Alternatieven voor in je koffie zijn haver, amandel en kokos melk.
Wil je ervoor zorgen dat je genoeg calcium binnen krijgt, eet dan sesamzaad, chiazaad, sardientjes, boerenkool en amandelen.
Tot slot je hoeveelheid eiwitten haal je uit vis, peulvruchten, tempeh of (biologisch) vlees.
Vind jij af en toe het gewoon lekker om een cappuccino te drinken met koemelk en is het echt af en toe? Enjoy it en maak je nergens zorgen over!
Lijkt het je interessant om eens persoonlijk advies te krijgen?
Je kunt altijd contact met mij opnemen. Het is gratis en ik zal je altijd eerlijk advies geven.
Met een klik ben je er al.
Stuur mij gerust een mailtje.
Je kunt mij ook bellen op 06 100 668 15.
I’ll teach you, I’ll coach you and I’ll inspire you, to eventually … Inspire yourself! – Zeljka
Melk is inderdaad niet “gezond”, maar de manier waarop u onderbouwt is erg zwak. For real.
Ik hoor graag jouw onderbouwing 🙂